Silviu Andrei SFRANGEU

Clinica Radiologica Cluj-Napoca
Home
Informatii de ordin general
W.C.Roentgen
Pionierii radiologiei
Figuri importante ale radiologiei mondiale
Femei in radiologie
Premiile NOBEL in domeniul radiologiei
Istoricul radiologiei clujene
Cazuri clinice - Baze de imagini
Despre histerosalpingografie
Colegiu
Clinica Radiologica Cluj-Napoca
Catedra de Radiologie
Cursuri
Studenti
EXAMEN STUDENTI
Link-uri favorite
Congrese 2009-2012
Pagina de bancuri
Cluj-Napoca
Poze din Cluj
Dezastrul american in imagini
cateva din LEGILE LUI MURPHY
Poza zilei
Pozele mele
Hobby
Fiat Panda
Pagina de poze HORROR
Tommy
Iluzii optice
Pagina de contact

În anul 919 se înfiinteaza Clinica de Radiologie din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii Românesti din Ardeal. La conducerea clinicii este numit Prof. Dr. Dimitrie Negru, o mare personalitate a medicinii clujene si a radiologiei din România.
Institutul de Radiologie a fost creat de prof. Dr. D. Negru în acelasi timp cu Disciplina de Radiologie din cadrul Facultatii de Medicina. Sediul a fost la Institutul Pasteur. Din anul 1921 se nuta într-o cladire bine amenajata, în care functioneaza si astazi. Institutul avea sectie de diagnostic, terapie si sectie cu paturi.
Prof. Dr. Dimitrie Negru tipareste în anul 1944 tratatul de Radiologie Clinica, un tratat complex de diagnostic radiologic, unic în acea perioada în tara noastra. În anul 1946 editeaza manualul de Radioterapie Clinica, în care prezinta tratamentul radiologic în principalele boli care necesita astfel de tratamente. Prof. Dr. Negru este primul în literatura universala care face împreuna cu Prof. Dr. Goia radioterapie în limfogranulomatoza maligna.
În anul 1947 Prof. Dr. Negru este scos din învatamânt. În aceasta perioada au fost scosi din învatamânt mari oameni de stiinta si personalitati ale medicinei clujene: I. Hatieganu, I. Moldovan, V. Papilian, I. Iacobovici.
Între anii 1948-1970 Catedra de Radiologie a fost condusa de Prof. Dr. Traian Vasculescu. În acest timp se dezvolta sectia de Radioterapie. Prof. Dr. Vasculescu este printre primii cercetatori care a urmarit actiunea razelor X cu doze mici asupra diencefalului.
În anul 1970 este numit Prof Dr. Dumitru Radulescu, care a functionat pâna în anul 1992. În acesta perioada se înfiinteaza sectia clinica de Radio si Chimioterapie cu 50 de paturi. Se înfiinteaza serviciul de Angiografie si cateterism cardiac. Mentionam ca în Cluj primele angiografii s-au facut în anul 1957 la Clinica Medicala I.
Se înfiinteaza de asemenea pe rând serviciile de mamografie si ecografie. În anul 1976 se înfiinteaza serviciul de Informatica Medicala, în care pe lânga sistemele de baze de date se efectueaza programe medicale de diagnostic, programe de preluari si prelucrari de imagini. Se înfiinteaza de asemenea un laborator de Genetica axat pe studiul bolii de iradiere.
Din anul 1964 pâna în prezent este asigurat si învatamântul postuniversitar (secundariat, numit în prezent rezidentiat).
Învatamântul radiologic s-a modernizat permanent utilizând metode vizuale moderne, un diagnostic stiintific radiologic bazat pe elemente obiective.
Cercetarea stiintifica s-a dezvoltat mult, axata în general pe probleme generale de radiodiagnostic si în special diagnosticul si terapia cancerului mamar.
Termenul de imagistica a fost precizat la Conferinta Nationala de la Cluj-Napoca din 1986.
Din 1996 functioneaza la Cluj-Napoca primul Colegiu de Radiologie si Imagistica Medicala, care pregateste tehnicieni superiori capabili sa deserveasca aparatura imagistica de înalta performanta ( Imagistica prin Rezonanta Magnetica, Computer Tomografie, Ecografie, Angiografie, Medicina Nucleara etc.) si aparatura de radioterapie.

Enter supporting content here