Silviu Andrei SFRANGEU

Pionierii radiologiei
Home
Informatii de ordin general
W.C.Roentgen
Pionierii radiologiei
Figuri importante ale radiologiei mondiale
Femei in radiologie
Premiile NOBEL in domeniul radiologiei
Istoricul radiologiei clujene
Cazuri clinice - Baze de imagini
Despre histerosalpingografie
Colegiu
Clinica Radiologica Cluj-Napoca
Catedra de Radiologie
Cursuri
Studenti
EXAMEN STUDENTI
Link-uri favorite
Congrese 2009-2012
Pagina de bancuri
Cluj-Napoca
Poze din Cluj
Dezastrul american in imagini
cateva din LEGILE LUI MURPHY
Poza zilei
Pozele mele
Hobby
Fiat Panda
Pagina de poze HORROR
Tommy
Iluzii optice
Pagina de contact

uc

Cativa din contemporanii lui Roentgen

Antoine Henri Becquerel (1852-1908)

A aparinut prin natere comunitii oamenilor de tiin. Bunicul su a fcut cercetri în electrochimie iar tatl su a studiat fenomenele de fosforescen i fluorescen.
La rândul su, Becquerel a dus mai departe tradiia, nu numai motenind pasiunea pentru tiin, ci continuând cercetrile tatlui su asupra mineralelor i compuilor studiai de acesta.
Aflând c în descoperirea radiaiilor x, Rntgen a folosit fluorescena, i-a spus c din moment ce avea la îndemân materiale fluorescente ar putea observa i el aceste radiaii misterioase prin propria prism.
Aa se face c, a ales sulfat ceranil de K (K2 Cl2 O2S4)2 pe care l-a expus luminii soarelui plasându-l pe o plac fotografic învelit în hârtie neagr. La developare placa a relevat imaginea cristalelor.
i-a explicat fenomenul astfel: substana fosforescena emite radiaii care penetreaz hârtia opac la lumin. A crezut iniial c energia solar ar fi fost absorbit de uraniu care emite radiaii x.
A intenionat s reia experimentul folosind alte cristale fosforescente, îns pe cer au aprut norii pentru mai multe zile i a amânat experimentul. A pus placa fotografic cu cristalul într-un sertar. Nu mic i-a fost surpriza când, la developare a observat c imaginile erau clare i puternice. Acest lucru însemna c uraniul emite radiaii i fr o surs extern de energie cum ar fi soarele. Prin urmare descoperirea radioactivitii i-a aparinut în totalitate-emisia spontan de radiaii de ctre un material.
Prin aprofundarea cercetrilor, a observat c radiaiile emise de uraniu au proprieti asemntoare cu radiaiile x, dar spre deosebire de ele ar putea fi deflectate de un câmp magnetic i ar fi posibil s fie constituite din particule încrcate. Ca urmare a descoperirii radioactivitii i s-a decernat Premiul Nobel pentru fizic in 1903.
Un aspect mai puin plcut al muncii sale este acela c, în timp ce fcea cercetri cu cristale de uraniu a uitat un cristal în buzunar. A fost surprins s gseasc buzunarul gurit. În cursul experimentelor a lucrat cu mâna liber i s-a rnit, vindecarea a durat câteva luni. Datorit acestui lucru Becquerel s-a numrat printre primii care au simit efectul nociv al radiaiilor.





Pierre Curie (1859-1906) i Marie Curie (1867-1934)

În 1880 Pierre Curie i fratele su au dezvoltat o pasiune asupra piezoelecteicitii prin aplicarea unei presiuni fizice asupra cristalelor rezultând crearea unui potenial electric, pasiune datorit creia a devenit cunoscut. Cercetrile sale s-au extins asupra fenomenului de magnetism.
A fcut o asociere între temperatur i magnetism, descoperind punctul curie deasupra cruia proprietile magnetice ale materialelor dispar.
În 1895 o întâlnete pe Maria Sklodowska cu care se cstorete i creia îi acord sprijin studiind împreun cu ea radioactivitatea. Investigarea radioactivitii au fcut-o pe minereul de uraniu, ale crui proprieti radioactive fuseser certificate de curând de ctre Becquerel. Denumirea de radioactivitate aparine Mariei Curie. Dealtfel, munca lor a constat în extracia chimic a uraniului din minereu. Marie a observat c materialul rezidual era mai activ decât materialul pur. De aici a tras concluzia c minereul de uraniu trebuie s conin i alte elemente radioactive înafara uraniului.
Având aceast concluzie la baz înarmat cu ambiie i perseveren a descoperit Radiul i Poloniul. A dus o munc titanic prin prelucrarea unor tone de minereu donate de guvernul austriac. Din aceste tone trebuia s izoleze materialul pur i s-I determine proprietile chimice.
Se spune c laboratorul lor care era destul de rudimentar echipat semna noaptea cu vistieria unui palat care adpostea smaralde din cauza luminielor verzi de material radioactiv pur ce se gsea în minereu.
Munca lor a fost rspltit în 1903, când li s-a decernat Premiul Nobel pentru fizic. În mod tragic, în 1906, Piere Curie a murit într-un accident pe când traversa strada în timpul unei furtuni Marie a trebuit s continue singur munca de cercetare asupra radioactivitii. Pe plan social i profesional Marie a preluat postul de la universitate al soului su, fiind prima femeie profesor de la Sorbona în cei 650 ani de istorie. De altfel, primul su curs a început cu câteva cuvinte adresate publicului despre soul su in memoriam.
În cinstea lui, la Congresul de Radiologie în 1905 a fost ales curie-ul ca unitate de baz pentru radioactivitate.
1Ci=3,7x10 dps.(sic) Bq
Prin definiie, 1Ci fiind cantitatea de radiu care echilibreaz 1 gram de radiu.
În 1911 Marie primete al II-lea Premiu Nobel, în chimie de data aceasta pentru descoperirea Radiului i Poloniului. A devenit prima femeie care a primit dou Premii Nobel.
Ca om de tiin Marie a vzut posibilitile pe care le oferea Radiul, i ca urmare, a încurajat terapia cu Radium în tratamentul afeciunilor canceroase.
Sntatea sa a avut de suferit din cauza muncii cu materialul radioactiv; de-a lungul anilor fiind supus la ase intervenii chirurgicale pe cornee datorit glaucomului de care suferea. Nimeni nu credea c va mai putea rezista unei a aptea intervenii chirurgicale, ca urmare a anemiei marcate care îi mcina organismul.
Inevitabil, a murit pe 4 iulie 1934 fiind învins de anemia pernicioas.


Ernest Rutherford (1871-1937 )

A cercetat de asemenea fenomenul de radioactivitate dar meritul sau deosebit consta in faptul ca a descris conceptul teoretic al atomului si mai mult de cât atât, a studiat structura atomului, descoperind particulele , si protonul. Chiar denumirea de neutron i-se datoreaz, acesta fiind iniial descoperit de James Chadwick.
Studiile sale s-au extins i în domeniul matematicii, de unde a folosit ecuaia exponenial pentru a calcula vechimea substanelor radioactive; a fost primul care a elucidat misterul ce plana asupra acestor substane ce se degradau rapid datorita fenomenului de radioactivitate.
Astfel, împreun cu Frederick Soddy de la universitatea McGill, a artat c elemente ca uraniul i thoriul devin elemente diferite prin transmutaie din cauza fenomenului de degradare radioactiv. La acea vreme se spunea c un astfel de concept ine mai mult de sfera alchimiei de cât de cea a tiinei, din lipsa dovezilor. Munca sa i-a primit rsplata în 1908 când I s-a acordat Premiul Nobel pentru chimie.
i-a continuat studiile la universitatea din Manchester, unde a bombardat o foia de Au cu particule alfa, observând c majoritatea particulelor trec prin foi în timp ce doar una din opt sute se întoarce înapoi. Nu mica I-a fost mirarea când aa cum afirm el dac bombardezi o foi de hârtie de la cincisprezece cm constai ca particula se întoarce înapoi .
Concluzia tras de el a fost cea simpl: masa atomic trebuie s se concentreze într-un nucleu mic încrcat pozitiv în timp ce electronii sunt situai la distan de acesta. A elaborat modelul planetar al atomului a crui original demonstraie este valabil în zilele noastre.
Ultima sa mare descoperire a fcut-o în 1919, când s-a întors la Universitatea Cambridge i l-a succedat pe J. J. Thompson: alterarea artificial a structurii nucleare i atomice.
A bombardat nitrogenul cu particule alfa i a observat c se produce un element diferit: oxigenul.
În 1937 moare iar osemintele îi sunt depuse la cimitirul Westminster, alturi de cele ale lui Sir Isaac Newton.

Enter supporting content here